Nincs szívem megenni. Avagy a természet formái.
Burgonyák szíve is egyforma...
Formatervezés a természetben.
Színek és formák a termésből.
HULLÁMOS TÖKÖS SÜTI (saját recept)
Egyszer egy ütős sütit akartam egy alkalomra készíteni, és ezt találtam ki. Egyébként az ötlethez az alapot a hortobágyi Kilenclyukú híd látványa adta. Bár az enyém fordított, a feje tetején áll. Nagy sikere volt, ezért, ajánlom, próbálja ki más is. Macerásnak tűnik, de valójában nem az, csak pozitívan kell hozzáállni.
RECEPT:
Hozzávalók:
Kevert tésztához:
1 bögre liszt/1 bögre tej/1bögre darált dió/1 tojás/fél sütőpor/1 citrom reszelt héja/30dkg reszelt tök
Kelt tésztához:
30dkg liszt/1 tojás/1 evőkanál olaj/5dkg cukor/ 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
30dkg reszelt tök/20dkg porcukor/10dkg margarin/10-15dkg daráltmák/fél csomag élesztő/10dkg rétesliszt
Elkészítése
Két féle tésztát készítünk. Egy bögréset és egy keltet. A bögrést olyan sűrűre, hogy még önthető legyen. A keltet pedig nyújtható állagúra dolgozzuk ki.
Fogunk egy méretes tepsit, kikenjük zsiradékkal, kilisztezzük. Utána a bögrés tészta felét, egyenletesen elterítjük az aljában. Utána a mákos tölteléket megfelezzük és egyik felét középről kezdve, sávokban felpúpozzuk. Én, formásan, öt sávot alakítottam ki. Következő lépésben, kinyújtjuk a kelt tésztát, pont olyan méretre, mint a tepsi. Tetejét meglisztezzük, hogy ne ragadjon, és feltekerjük a sodrófára. Ezután a tepsi fölé emelve, a szélétől kiindulva, szépen ráterítetjük a tölteléksorok tetejére. A széleken szépen eligazítjuk, és az így kialakult hullámos felületet, tenyér éllel, két kézzel egyszerre, a kiemelkedő tölteléksávokat még jobban kihangsúlyozzuk. Utána az egészet sűrű barackvárral megkenjük, kb fél cm vastagon. Következik a völgyek kitöltése a mákos töltelék másik felével, úgy, hogy egy, síkfelületet kapjunk. Ha, ez nem jön össze, akkor lejjebb nyomkodjuk a kiemelkedő részeket. Jöhet a bögrés tészta másik fele, amit az egész felületen, lehetőleg egyenletesen elterítünk. Végül az egészet kókuszdió reszelékkel megszórjuk. Ha, még tovább akarjuk cifrázni, kevés csokimázt keverünk és esztétikusan megspricceljük. Közepes lángon addig sütjük, míg a kókuszreszelék kezd megbarnulni.
MEXIKÓI SÜTŐTÖK VARIÁNSOM KÉPEKBEN + 1 RECEPT
Érdekessége az, hogy tavaly ősz óta, szobahőmérsékleten tartottam. Ennek ellenére, most július végén, még mindig úgy néz ki, mint amikor leszakítottam. A standard mexikói, jó, ha karácsony utánig eltartható. Hideg helyen berohad, melegben meg általában, úgy beaszalódik a belseje, hogy már semmire nem használható.
Ellenben ez a világosabb vajszínű, simább héjú, annyira üde maradt kilenc hónap után is, hogy a hámozása, simán ment az almahámozóval. Ezután, csak ezt fogom ültetni.
Gondoltam, megörökítem képekben (mert egy kis esztétikát is láttam a formában és a színekbe), a sütök feldolgozását és a leves készítés folyamatát. Hátha más is kedvet kap, hogy elkészítse. Nálunk nagy kedvenc a sütőtökleves, nyilván most is azt készítettem belőle. Képek után leírom, ahogy én szoktam.
A receptem teljes leírása az alábbi, amit az utolsó kép is tartalmaz:
(A leírás alapján, remélem egy átlag férfi is, egy háziasszony meg, csukott szemmel is, el tudja készíteni ennek alapján.)
Sütőtökleves recept alap összetevői a képen is láthatók. Sütőtök, burgonya, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, hagyma.
További összetevők: ételízesítő, bors, 1 gerezd fokhagyma, 3 kanál liszt, 2 kanál étolaj, 1 pohár lehetőleg 20%-os tejföl. Aki szereti, erőspaprika.
Elkészítés:
Régi krumplit előfőzzük, héját lehúzzuk. Sütőtök héját és magos részét eltávolítávolítjuk, majd daraboljuk, sárgarépával, fehérrépával, karalábéval együtt. 5 liter körüli, 10 cm, vagy ennél magasabb fazékba helyezzük, felöntjük vízzel úgy, hogy az bőven ellepje és elkezdjük főzni. Közben a felaprított hagymát, egy kis sóval (hamarabb puhul) üvegesre pirítjuk. Végén a préselt fokhagymagerezdet is átsütjük vele. Majd hozzátesszük a többihez főni.
Amikor a s.tök puha, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ha van időnk, hagyjuk lehűlni, mert ha, ügyetlenek vagyunk, leforrázhatjuk magunkat. Ha nem, mehet egyből. Fontos, hogy sima, csomómentes legyen az egész.
Visszatesszük lassú tűzre téve, mert most már, hamar fröcsög és pöfékel, a hirtelen melegtől.
Ezután, rántást készítünk. Ha egészségesebben akarjuk készíteni, akkor először a lisztet megpirítjuk és utána teszünk rá zsiradékot. Így akár használt étolajat is elhasználhatunk, nem lesz túl melegítve. Kevesebb káros anyag szabadul fel. (Ha, még egészségesebben akarjuk, akkor rántás helyett, tejfölös liszttel behabarjuk.)
Ezután a fazékból, egy-két merőkanállal belemerünk, a levesből és simára keverjük. Utána a pohár tejfölt, még a pohárban csomómentesre átkeverjük és utána adjuk a rántáshoz és újra eldolgozzuk. Így, nem maradnak tejfölfoltok a levesben. Végül, a tejfölös rántást a fazékban újra elkeverjük. Ha, még sem sikerülne, és adunk a küllemre, jöhet újra a botmixer. Még öt-tíz percig hagyjuk főni, és kész.
Az így készült levesnek püré jellege van. Lehet hígítani, de nem érdemes, mert így az igazi. Hidegen, melegen fogyasztható.
Nem próbáltam, de szerintem a jó magyar úritökből készült leves, talán még ennél is ütősebb lenne.